Maart 1986

 
Zondag 2 maart 1986
 

Brand
Bosstraat “Ons Honk”
 

Vrijdag 7 maart 1986

 
STRAAT SPANT DE KROON MET ZES BEDRIJFSSLUITINGEN IN EEN JAAR
 
De verloedering van de Engelstilstraat

De Engelstilstraat gaat als winkelstraat hollend achteruit. Dat blijkt uit het grote aantal winkels dat het afgelopen jaar leeg is komen te staan. Nieuwe eigenaren dienen zich vooralsnog niet aan. Uit verhalen van de nog aanwezige middenstanders blijkt er een domino-effect gaande te zijn: hoe meer lege etalages hoe minder klanten en…. nog meer lege etalages.
In één jaar legden zes zaken het loodje: een bistro, een ,woonboetiek’, een bloemenwinkel, een banketbakker, een kaas- en een kapperszaak.
Voor de laatste vier geldt overigens dat men voor de betreffende boodschappen nog wel in de Engelstilstraat terecht kan. Voor twee winkels in dezelfde sector was echter geen ruimte meer. Een te lage omzet was de reden van het gros van de bedrijfssluitingen. „En dat terwijl we hier vroeger vier banketbakkers en vier slagers hadden! “, vertelt poelier H. Zuidema.
 

Dinsdag 11 maart 1986
 
VANAVOND WINSCHOTEN VAN ’66-‘80
 
Van in de brand tot uit de kunst op film

Vanavond toont het Stadsjournaal een caleidoscopisch overzicht (t/m 1980) van beelden, met dubbel 8- en super 8-film geschoten sinds 1966, toen de Winschoter Journaal Film Groep onder deze naam met haar werkzaamheden begon.
 
Een „ouderwetse” voorstelling in de Klinker, die volgende maand gevolgd zal worden door het vertonen van langere vroegere producties. In mei staat een film- en videopresentatie t.g.v. de Winthil op het programma. Daarbij zal o.a. een cineac worden ingericht voor het draaien van filmimpressies van voorgaande Winthils.
 
Vanavond wordt een kort weerzien geboden met o.a. de volgende „items brand Dommering. sluiting Reiderland, Bollie Sikkema opent Stone Free, Koningin in Winschoten, „doorbraak” Venne, bevrijdingsfeesten 1970, brand Dommering (2). oude Vissersdijk, demping Omsnijdingskanaal, Evert Brink, Winschoterzijl, ramen kerk, Vierwindenbuurt.        Autoloze zondag en 19.000ste inwoner (1973).
 
Uit 1974 dateren de opnamen uit de Sint Vitusstraat en Bovenburen. Onderwerpen van volgende jaren: afscheid juf Rozendal, dr. Potjewijd, de Tellerlikker, bode Tammes, rondvlucht Winthil 1975, brand Baas, Beeld en rose, stoomtrein, nieuwjaarsreceptie met Henk Lagerwey, elf kroegentocht, Gerlofsgang, EHBO, Jacques Goudappel, mulder Westerhuis, Koninginnedag 1978. Sint met pensioen. kunst in Stadspark.
 
In de maak voor openbare videovertoning is een journaaloverzicht van de meest recente gebeurtenissen in Winschoten. Van de dagelijkse actualiteit zullen tijdens de a.s. Winthil ook beelden te zien zijn.
 
 
Woensdag 12 maart 1986
 
Eindelijk actie om markt weer vol te krijgen
 
De gemeente en de vereniging van ambulante handel gaan maatregelen nemen om de wekelijkse markt weer vol te krijgen. Het wordt marktkooplieden in de toekomst moeilijker gemaakt om zomaar weg te blijven. Dat wegblijven gebeurt op dit moment veelvuldig, hetgeen betekent dat de markt soms maar voor de helft bezet is. De gemeente verandert binnenkort de marktverordening zodanig dat kooplieden hun standvergunning al kwijtraken als zij een paar keer afwezig zijn.
 
ZES KANDIDATEN KOMEN VOOR BENOEMING IN AANMERKING
 
Burgemeester Winschoten niet uit Oost-Groningen

Commissaris van de Koningin Henk Vonhoff was er gisteravond heel duidelijk over. De nieuwe burgemeester van Winschoten komt hoogstwaarschijnlijk uit de provincie Groningen, is tussen de 45 en 53 jaar, is lid van de PvdA en komt niet uit de regio Winschoten.
Dat voor het burgemeesterschap van Winschoten geen vrouw in aanmerking komt was al eerder bekend. Onder de dertien sollicitanten bevindt zich geen vrouw. Wel zijn er zes kandidaten, die voor een benoeming in aanmerking komen.
 
Tijdens de speciale raadsvergadering, die gisteravond in Winschoten gehouden werd, bleek al snel dat de heer Vonhoff waarschijnlijk zijn keus al gemaakt heeft. Hij wist bijvoorbeeld te melden dat er geen tweede ronde zal plaatsvinden. „Het wordt geen vrouw”, zei Vonhoff. Hieruit blijkt dat de CdK ervan uitgaat dat uit de eerste sollicitatieronde de burgemeester van Winschoten benoemd zal worden. Het was trouwens opmerkelijk hoe toegevend Vonhoff richting de Winschoter raad was. Vrijwel de gehele profielschets werd overgenomen. Hij gaf de toezegging dat de toekomstige burgemeester niet uit de regio Winschoten zal komen.
 
Plezierig aspect is ook dat Vonhoff het voornemen heeft om voor de zomer een nieuwe burgemeester in Winschoten aan te stellen, weliswaar met medewerking van de tijdelijke minister van binnenlandse zaken en de Koningin.
 
Over wie er gesolliciteerd hebben was Vonhoff ook zeer duidelijk. Elf PvdA-mensen. Een lid van de VVD en een lid van de PSP. De sollicitanten variëren in leeftijd van 38 tot 53 jaar. Daarvan bekleden nu al zeven het ambt van burgemeester, vier zijn wethouder, één is docent en één is zonder werkkring.
 

Donderdag 20 maart 1986
 
WINSCHOTER DOEDENS HAALT IN Z’N EENTJE KIESDELER
 
„Dit is gelukkigste dag van m’n leven”

,,Dit is de gelukkigste dag van mijn leven! “, riep PvdA-er Lammert Doedens uitgelaten tijdens de verkiezingsavond in De Klinker. „Ik ben de politicus van het jaar! “. Met zo’n 680 voorkeurstemmen haalde Doedens in zijn eentje al de kiesdeler. Dat zou voor het eerst in de Winschoter PvdA-geschiedenis zijn, zo had hij de gemeentelijke afdeling voorlichting laten uitzoeken.
 
Doedens had nog een extra reden om blij te zijn over zijn triomf. De groslijstcommissie had hem aanvankelijk op een onverkiesbare dertiende plaats gezet, en dat wekte een storm van protest. De PvdA-ledenvergadering posteerde hem uiteindelijk op de tiende plaats. Maar gisteravond bleek dat Doedens het ook zonder ingrijpen van de leden in z’n eentje al wel had kunnen klaren om in de raad te komen.
 
 
 
Vrijdag 21 maart 1986
 
Opening busmuseum
  
 
Op vrijdag 21 maart opende wethouder B. Verlaan van Winschoten het Noordelijk Bus Museum, in de voormalige GADO-garage aan de P. van Dijkstraat.
 
 
Woensdag 26 maart 1986
 
Eerste Tipgeld
 
Wethouder Henk Stuut van Winschoten reikte gistermiddag de eerste tip-cheque uit aan vader en zoon Drenth uit Finsterwolde. Zij zijn de eigenaars van het vervoersbedrijf Fa W. Drenth in Finsterwolde. Het tipgeld bedroeg ruim 2.500 gulden. Het Finsterwolder vervoersbedrijf kocht de eerste industriegrond op het terrein Reiderland om een overslagloods voor goederen van Van Gend & Loos te bouwen. Het bedrijf verricht veel werkzaamheden voor Van Gend & Loos.
  
 
Door zelf de tip te geven voor de vestiging van de overslagloods behaalde de familie Drenth dus een financieel voordeel van ruim 2.500 gulden, vijf procent van de aankoopsom van de grond. De gemeente Winschoten heeft de prijs van de grond, ondanks eerdere uitlatingen van oud-burgemeester Ties Koek, niet met vijf procent verhoogd. Wethouder Stuut zei in zijn toespraak dat Winschoten de enige tipgemeente is die een grondprijs hanteert van onder de dertig gulden (29, 75). In andere tipgemeenten schommelt de prijs rond de vijftig gulden.