Juli 1988


Zaterdag 2 juli 1988

 

Burgemeester prijst initiatiefnemers unieke Rozendag

 

‘Evelientje’ heet ze en ze is vandaag voor het eerst in Winschoten. ‘t Is het nieuwe roosje van een Boskoopse kweker die op de eerste Nederlandse rozendag – vandaag in Winschoten – in een speciaal tuiltje haar opmars begint.

 

‘Evelientje’ deelt vandaag haar geur en zachtroze fleurigheid met honderden andere soorten, die met z’n allen kleur geven aan de zo voor de hand liggende, maar nog nooit eerder gehouden Winschoter rozendag. De eerste, maar de sprekers die vanmorgen in diverse kwaliteiten het startsein ervoor gaven, verwijlden meteen al bij de volgende.

 

In de hervormde kerk deelde burgemeester Postma het enthousiasme van de initiatiefnemers, die – zei hij waarderend – ‘een zwak hebben voor Winschoten’. Met de ‘rozendag’ hadden ze, vond hij, midden in de roos geschoten. ‘Prolongatie ligt zeker voor de hand’. Postma had als taak het gemeentelijk aandeel onder de aandacht te brengen van ongeveer tweehonderd, onder wie talloze, uit het hele land afkomstige, leden van de Nederlandse Rozenvereniging. Ook hun voorzitter, Winschotens ex-burgemeester Thies Koek, was voor deze bijzondere gelegenheid aanwezig.

 

Uitleg

 

In de kerk zijn de ‘bijbelse’ schilderijen van Jannes de Vries en de herstelde glas-in- loodramen niet alleen te bewonderen, er wordt vanaf vandaag ook uitleg bij gegeven. De gemeente schafte een groot aantal panelen aan waarop in drie talen staat wie De Vries is en wie de maakster van de ramen was, de pas overleden kunstenares Femina Schilt, alsmede wat de ramen uitbeelden. Na Postma’s toespraak en diens wens voor ‘een prachtige rozendag’ werden kinderen van De Meent en Drievers Dale door de Rozencommissie met geschenken verrast. Een deel van de genodigden werd vervolgens mee geloodst naar de toren waar een expositie is ingericht van ‘Eurofoto’s’. Het andere deel van de groep liet zich per ‘Rozenexpres’, een door studenten van de Eelder tuinbouwschool met rozen opgetuigde ‘antiek’ vervoermiddel uit het Winschoter busmuseum naar het rosarium rijden.

 

Dat rosarium wedijvert vandaag met zijn pas ontloken schoonheid – hoe gek het ook klinkt – met het stadscentrum, luttele meters verderop. Om 1 uur vanmiddag was dat in een bloementuin herschapen. Vanaf de Torenstraat tot aan het stadhuis, waarvan de voorgevel zelf pronkte in een zee van zijderozen en verder de hele koopstraat door, met in totaal 150 strekkende meter bloemen- en plantenborders. Het winkelend publiek krijgt bij z’n aankopen vandaag waardebonnen waarmee het zelf z’n boeket rozen-voor-thuis kan samenstellen. Er zijn hiervoor 20.000 rozen beschikbaar. De drie in het stadhuis trouwende paartjes kregen na hun gang naar de ambtenaar van de burgerlijke stand een boeket rozen in de handen geduwd.

 

In het rosarium houdt de Nederlandse Rozenvereniging vandaag voorlichting en toont zij ettelijke rozensoorten. Semper Florens, de Winschoter vereniging van amateurtuinders, geeft doorlopend demonstraties bloemschikken. Verder zijn er ware kunstenaars bezig bloemen uit stof, deeg en wat voor materiaal ook maar te ‘toveren’.

 

 

Om 12 uur bood Rabobankdirecteur en voorzitter van ‘Handel en Nijverheid’ Ben Scholten de gemeente Winschoten een zestal Engelse zitbanken aan om in het rosarium te zetten. Eentje was al gearriveerd, de volgende komen binnenkort. Zes plaatselijke handelsbanken verzorgden deze surprise. Hun directeuren mochten het naamplaatje van hun bank ter herinnering met een schroefje in een paneel draaien.

 

 

De feestelijkheden hier werden ook gadegeslagen door zo’n tweehonderd bejaarden die per bus uit de diverse huizen waren opgehaald. Hun ‘eigen’ koor (dat van de bejaardensoos de Medeklinker) zong een aantal liederen. Het publiek dat pas vanaf een uur (tot negen vanavond) werd verwacht, was er nu al, zodat er van meet af aan sprake was van een gezellige drukte in Winschotens fraaie rozentuin.

 

Reclame

 

Voorzitter P. Bosma van de organiserende commissie zei vandaag ettelijke duizenden bezoekers in Winschoten te verwachten. Tot in Duitsland toe is reclame gemaakt voor de ‘rozendag’. Hij scheen al vroeg op de dag gelijk te krijgen. Op het Marktplein staat voor de jeugd een ‘luchtspringkasteel’ met ‘zwembad’. Vanavond om half acht is er een soundmixhow. Op het plein voor de rooms-katholieke kerk is om 1 uur ook een rozen-ruikwed- strijd gestart. In de bibliotheek zijn de fraaie resultaten van een creativiteitswedstrijd rond het thema Roos te zien.

 

Winschoten heeft de roos opnieuw ontdekt, niet als de kale onderstam die Oost Groningse kwekers reeds decennia lang een goedbelegde boterham oplevert, maar nu ook als publieks- en toeristentrekker van formaat.

Maandag 4 juli 1988

 

Kleine kans op behoud museum

 

In de herfst zal duidelijk zijn of het noordelijk busmuseum in Winschoten blijft of naar elders (Assen of Nienoord) verhuist. Voorzitter G. Talsma van de Stichting Noordelijk Busmuseum schat de kans dat Winschoten dit museum behoudt klein. „Voor driekwart zeg ik: het wordt Assen en voor een kwart zeg ik Winschoten”. Hij zei dit zaterdag na afloop van de officiële viering van het 10-jarig bestaan van het museum.

 

 

Burgemeester J. Postma van Winschoten, ook aanwezig bij de viering, ziet het niet zo somber. Hij rept zelfs van het aantrekken van een nieuw museum naar de ‘rozenstad’. Het gaat hierbij om een museum voor ambulances. Winschoten is hierover in gesprek met onder andere de provincie. „Wij willen bekijken of er mogelijkheden zijn een combinatiemuseum op te zetten van bussen en ambulances”.

 

Uitstappen

 

Volgens Postma heeft Winschoten tot nu toe al een ton gestoken in het noordelijk busmuseum. Renovatie of uitbreiding van het museum, dat jaarlijks 6000 bezoekers trekt kost volgens Talsma minstens drie ton. Hij zegt langzamerhand genoeg van al die gesprekken over uitbreiding te hebben. „We praten nu al een jaar en het resultaat is nul komma nul. Ik geef Winschoten tot de herfst de tijd. Dan moet duidelijk zijn of men dit museum wil houden. We zitten met elkaar in de bus. Rijdt die bus de verkeerde kant op dan stappen wij uit”.

 

 

Aarzelt Winschoten over een paar maanden nog dan trekt het busmuseum zijn consequenties en pakt de biezen. Het oog is al gevallen op Assen, waar ook een automuseum en een verkeerstuin zijn. Maar volgens Talsma is nog een gegadigde in beeld: het pretpark Nienoord bij Leek. Assen heeft inmiddels al positief gereageerd. Burgemeester J. Masman, die in Winschoten het nieuwe embleem van de Drentse vervoersmaatschappij DVM onthulde, wilde over een eventuele verhuizing niets zeggen.

 


 

 


Zo traag

 

Volgens voorzitter Talsma stijgt het busmuseum het water naar de lippen. De oude Gado loodsen. bieden maar plaats aan acht exemplaren, terwijl de Stichting zestien paradepaardjes in huis heeft om ten toon te stellen. Ook is erin al die tien jaar veel archiefmateriaal verzameld dat de moeite waard is om te laten zien, maar waar nu de ruimt voor ontbreekt.

Het gaat allemaal zo traag. Als je ziet hoe lang ik achter een paar bloembakken heb moeten aansjouwen. Maanden duurde dat voor ik er een paar voor de deur kon plaatsen om het geheel iets aan te kleden. Nee, ik vraag me af of Winschoten het museum wel echt wil”. Volgens Talsma draait het busmuseum dank zij vrijwilligers nog. Op 1 april kwam het museum zonder beheerder te zitten. De gemeenten, aangesloten bij het werkvoorzieningschap Wevebo, wilden niet langer de loonkosten betalen. Als die vrijwilligers, uit heel het land, er niet waren was het

museum dicht geweest”. Burgemeester Postma had zaterdag echter één klein pleistertje op de wond. Hij bood Talsma een symbolisch bedrag aan. Hoeveel wilde hij later niet zeggen. Talsma, op de man af gevraagd of hij niet meer verwacht had bij dit tweede lustrum: „Een beetje wel, ja”.

Dinsdag 5 juli 1988

 

Rioleringswerkzaamheden Dwingelooweg gestart

 

 

Een beetje rompslomp geeft het wel, de aanleg van de nieuwe riolering. De bewoners van de Dwingelooweg kunnen voorlopig hun auto niet meer voor de deur parkeren, omdat het hele wegdek opengebroken is. Ook het verkeer op de St. Vitusholt ondervindt hinder van de werkzaamheden. In het verlengde van de Dwingelooweg is ook deze straat opengebroken.

Verder zal in de loop van de week begonnen worden met de Acacialaan, daar zal ongeveer dertig meter nieuw riool aangelegd worden.

De riolering komt onder de as van de rijweg te liggen. De oude die nog grotendeels onder het trottoir ligt wordt volgespoten. Waarschijnlijk wordt het project nog voor de bouwvakvakantie afgerond. De capaciteit van de nieuwe riolering wordt twee maal zo groot als voorheen. De gemeente hoopt dat de wateroverlast, waarvan vooral bewoners van de Dwingelooweg last hadden, voorbij zal zijn. Na de vakantie wordt een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe riolering van de Lijsterbes- en Kastanjelaan. In totaal is met deze projecten 1,1 miljoen gulden gemoeid. De werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van het Rioolrenovatie en -innovatie- opleidingsproject Provincie Groningen waarin twee noordelijke aannemers samenwerken. Dit houdt in dat de beide ondernemers verplicht zijn om

werklozen in te schakelen bij de werkzaamheden en hun een uitzicht te bieden op een diploma als waarborg voor vakbekwaamheid.

Vrijdag 8 juli 1988

 

Sloop Winschoter Hofstraat in volle gang

 

Het aannemersbedrijf Steenhuis uit Scheemda is momenteel volop bezig met de sloop van de huizen aan de Hofstraat in Winschoten. Eerst worden er enkele woningen weggebroken.

Daardoor kan de sonderingmachine aan de achterkant komen. Dit is nodig om een heiplan te maken. Daarna wordt de rest afgebroken. Eind juli moet het karwei geklaard zijn.

 

 

De nieuwbouw aan de Hofstraat begint op 1 september. Het gaat om 25 woningen niet een investering van 2,9 miljoen gulden. Opdrachtgever is de woningbouwstichting. De herbouw wordt uitgevoerd door het aannemersbedrijf Paas uit Nieuw-Buinen. Volgens directeur J. Hollander van de woningbouwstichting gaat het om „bijzonder leuke huizen”.

Zaterdag 9 juli 1988

 

C&A

 

C & A heeft z’n bouwplannen in Winschoten voorlopig een half jaar uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de kledinggigant al dit najaar zou beginnen met nieuwbouw in de Langestraat, waar nu de firma Oost gevestigd is. Volgens E. Kloos, hoofd afdeling projectontwikkeling van C & A Nederland, is het uitstel het gevolg van enkele andere bouwplannen in het land, die om verschillende redenen naar voren geschoven moesten worden. Daardoor moet Winschoten nog even wachten met een C & A-vestiging.

Vrijdag 15 juli 1988

 

Winschoter Torenstraat twee dagen Petit Paris

 

De Torenstraat bevindt zich vandaag en morgen helemaal in de Franse sfeer. De straat is omgedoopt in Petit Paris en de winkeliers spelen zoveel mogelijk op de smaak van Marianne in door hun etalages wat ‘Frans’ aan te kleden. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten op straat. Er zal een sneltekenaar optreden en er wordt overal muziek gemaakt. Speciaal vanwege de Tour de France wordt een minitour gehouden. De hele vrijdagmiddag en zaterdag kunnen jongeren op speciaal daarvoor beschikbaar gestelde fietsen meedoen aan een klein tijdritje.

Woensdag 20 juli 1988

 

Oud-karatekampioen

haalt ideeën voor fitnessruimte aan Zuiderveen uit Amerika

 

Nieuw sportcentrum met zwembad

 

Sportschoolhouder Anne Delis (30) uit Winschoten verwacht nog dit jaar te kunnen beginnen met het verbouwen van een boerderij aan het Zuiderveen tot een fitnessruimte met alles erop en eraan en van een omvang die bijzonder is in het Noorden.

 

Hij ducht daarbij niet de concurrentie van Oude Pekela, dat nog geen zeven kilometer verderop een soortgelijk ‘sportpaleis’ probeert te verwezenlijken. „Ik moet nog zien of ze dat van de grond krijgen”. Delis, Nederlands en Europees karatekampioen in de eind zeventiger jaren, heeft zich na een jaar van voorbereiding onlangs verzekerd van de medewerking van de gemeente Winschoten en een bank die het project financiert. Delis bezit sinds 1980 een bloeiende sportschool aan de Renselkade in Winschoten. Hij wil daar weg omdat hij nieuwe wegen wil inslaan waarvoor hij de ruimte vindt in de ontruimde boerderij aan het Zuiderveen.

Hij bezocht vorig jaar sportscholen in Los Angeles en raakte er daar van overtuigd dat hij ook op de Amerikaanse toer moet. Delis: „Vroeger had je genoeg aan een schuurtje met een paar toestellen. Tegenwoordig ligt de nadruk op ontspanning en sfeer. Fitness alleen is niet genoeg, de mensen willen er andere dingen bij hebben”.

De enorme schuur van de boerderij krijgt twee grote zalen met daarin moderne apparatuur voor alle vormen van training. Nieuw bij de plannen is bedrijfsfitness. Volgens Delis waait deze trainingsvorm steeds meer over van Amerika naar Nederland. „Het is wetenschappelijk aangetoond dat bedrijven er voordeel van hebben als hun werknemers fit op het werk verschijnen”.

Vrijdag 22 juli 1988

 

Van der Valk reageert niet op Winschoter brief

 

De plannen van het restaurantconcern Van der Valk voor Winschoten zijn op een laag pitje gezet. Het bedrijf kreeg twee maanden geleden het verzoek van de gemeente om eindelijk duidelijk te maken wat het precies van plan is in Winschoten. Het concern had aangekondigd belangstelling te hebben voor een deel van het stadspark, dat nagenoeg aan de rijksweg Groningen-Duitsland grenst.

 

Het zou hier een motel met restaurant willen bouwen. De gemeente wilde hieraan eventueel wel zijn medewerking geven, maar de raad verlangde meer inzicht in de precieze bedoelingen. Van der Valk heeft tot dusver geen enkele reactie op deze brief gegeven, zo liet wethouder R. Lukkien gisteren weten. Het college van B en W zal na de vakanties overleggen wat er nu moet gebeuren en of men de belangstelling van Van der Valk nog langer serieus kan nemen.

Woensdag 27 juli 1988

 

Scheemder sloopbedrijf naar Winschoten

 

Sloper B. Reer is van plan zijn bedrijf in Scheemda te verplaatsen naar het Winschoter Zuiderveen. Hij heeft zijn oog laten vallen op de boerderij van Mellema, die in verband met de plannen tot bosaanleg aldaar al was opgekocht door het Bureau Beheer Landbouwgronden.

 

Reer komt naar Winschoten omdat hij dan bij het bedrijf kan wonen en in verband met de ruimte die de boerderij, met een aantal schuren, waar onder een met een lengte van zestig meter, te bieden heeft. De schuren zullen respectievelijk worden gebruikt voor stalling, onderhoud en reparatie van machines, voor kantoorwerkzaamheden en voor de verkoop van hout en andere materialen die door de sloop van woningen zijn verkregen.

 

De bouwvergunning is inmiddels aangevraagd en Reer denkt na de bouwvak te kunnen beginnen. De verkoop van de sloopspullen zal nog wel een paar maanden op zich laten wachten: in de betreffende schuur is een stierenfokkerij geweest en de verbouwing daarvan vraagt de nodige tijd.

Donderdag 28 juli 1988

 

Grens bij Bellingwolde blijft open tijdens Nacht van Winschoten

 

Braderieweek met muziek en kinderactiviteiten

 

De jaarlijkse Winschoter braderie begint aanstaande dinsdag en duurt tot en met 5 augustus. Dinsdag 2 augustus vindt om twee uur ‘s middags de opening plaats door burgemeester J. Postma en de directeur van de Rabobank, B. Scholten.