Februari 1987
Maandag 9 februari 1987
Vroege vegers maken Winschoter centrum smetteloos
Ook wethouder Henk Stuut veegde een baantje mee voor de schoonmaakactie die
gisterochtend in alle vroegte in Winschoten werd gehouden (foto: Dennis Beek).
Een onheilspellend gezicht was het gistermorgen in de Winschoter binnenstad. Acht schimmen met bezems schoven langs de donkere etalages aan de Langestraat. Direct daarachter een fel geel schijnsel. Geen bijeenkomst van de heksenkring Oost-Groningen, maar het begin van de actie „Maak en houdt Winschoten schoon”. Voor deze eerste keer waren de leden van de werkgroep Winschoten in Bedrijf vroeg opgestaan. Wethouder Henk Stuut had aanvankelijk het voornemen slechts het startsein voor de veegactie te geven, maar gaandeweg kreeg ook hij lol in het veegwerk en bleef tot het einde toe.
Om zeven uur meldt de schoonmaakploeg zich op het Oldambtplein. Eén padvinder, twee leden van een judoclub en verder de leden van de werkgroep Winschoten in Bedrijf. De zeven bezems die door de gemeentereiniging zijn meegenomen zijn niet voldoende, dus er wordt druk gewisseld. Direct achter de vegers doet de veegmachine de HMF 30 veruit het meeste werk. Bijna alle ongerechtigheden verdwijnen tussen de borstels.
„Het doet wat denken aan die ouderwetse gemoedelijkheid, zo samen aan de slag” zegt Stuut, als hij zijn bezem even heeft overgedragen aan een ander lid van de werkgroep. Iets van wat Brinkman voor heeft misschien, samen de schouders eronder? „Nee, die heeft daar toch wat andere gedachten over”.
Maandag 16 februari 1987
2CV-club Winschoten wil wereldrecord vestigen
Onder het motto „er kan nog wel een eendje meer bij” wil de 2 CV-club Winschoten eind maart proberen een wereldrecord te vestigen in het vullen van een ruimte van ongeveer 20 bij
De recordpoging heeft ook de aandacht getrokken van de TROS, die voor het televisieprogramma ‘De Eerste de Beste’ opnamen zal maken. Het moet allemaal gebeuren in de garage van Lelijke Eendspecialist Piet Posthumus in ‘t Waar. De stunt is bedoeld om bekendheid te geven aan het feit dat de club tien jaar bestaat en binnenkort een vereniging wordt. Bovendien hopen de eendenbezitters op 17, 18 en 19 juli voor de tiende keer het jaarlijkse Kampeertreffen met ‘eendenenthousiastelingen’ uit binnen- en buitenland, te organiseren. De exacte datum voor de recordpoging is nog niet bekend. Mark Kalse, die de publiciteit voor de 2 CV-club verzorgt, zegt dat dit vooral afhangt van de TROS en van de belangstelling van de eendenbezitters.
De organisatoren v.l.n.r. Mark Kalse, Victor Duivenman en Jan Amsinga van de recordpoging, zittend in een oude bestel-Eend (foto: Harry Tielman).
Het gaat de 2 CV-club Winschoten bijzonder voor de wind. Het jaarlijkse Kampeertreffen trekt telkens meer belangstelling. Mark Kalse: „Er komen jaarlijks zo’n 70 tot 80 bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit jaar verwachten we meer dan honderd.”
Echt helemaal gek van ‘eenden’ zijn naast Mark Kalse, Jan Amsinga en Victor Duiverman. Ze zijn respectievelijk secretaris-penningmeester en lid van de evenementencommissie van de eendenclub.
Victor vindt de 2CV de ‘meest maffe wagen, die ik ken’. Hij vertelt dat hij een keer bekeurd is vanwege de zitplaats in zijn eend: „Ik had door het dak zo’n rookstoel naar binnen gekregen. Je weet wel: zo zetel met een verstelbare rug. Hij paste er precies in. Maar het mocht niet van de politie”.
KOORTS
Jan Amsinga werd acht jaar geleden getroffen door de eenden-koorts en is er nog steeds niet van genezen. In en achter zijn huis in Wagenborgen staan overal Citroëns. De meeste zijn eenden, maar er staan ook een paar Ami’s. Jan is verzamelaar: ,,Overal waar ik een 2CV zie staan, ga ik even kijken. Als het wat is koop ik ‘t. Je moet het nu doen, want het type wordt steeds zeldzamer. En wie weet, stopt de fabriek op den duur met de productie.
Zij verzameling bestaat uit een Eend, bouwjaar 1957, een bestel-eend uit 1959, een 2CV (een zogenaamde ‘wilde eend’, met opgevoerde motor) uit 1967, één van de eerste 2CV4’s, één van de oudste Dyane’s en een Ami uit 1976.
Amsinga probeert uit elke periode een auto te krijgen. Hij knapt ze op en rijdt er bij toerbeurt een jaar lang in: „In de winter blijven ze binnen. Ik vind het zonde om met dat weer te rijden met deze auto’s”.
Woensdag 18 februari 1987
Mevrouw A.F. de Heer-Jansen verlaat ITW
“De komende twee jaren zijn erg belangrijk voor de typekamer”
Mevr. A.F. de Heer-Jansen (foto: Anne Marie kamp)
„Ik ga eerst de zolder opruimen, dan wil ik weer vrijwilligerswerk doen. En ik ga samen met mijn man (de bekende Winschoter Pietje de Heer) naar een ‘Pensioen-in-zichtcursus’. Mevrouw A.F. de Heer-Jansen (58) praat over de tijd, die na 25 februari begint. Dan neemt zij, na een dienstverband van bijna 12 jaar, afscheid als hoofd van het Interdepartementaal Tekstverwerkingscentrum Winschoten (ITW). Nu gehuisvest in het spiksplinternieuwe gebouw aan de Transportbaan. Hierin is ook de Centrale Archief selectiedienst ondergebracht.
De heer en mevrouw de Heer – 25 februari 1987
Alles ruikt nog nieuw: „Ik heb hier nog net even de boel mee helpen inrichten. Het is een mooi gebouw, maar de indeling is vaak wat onlogisch. We hebben twee ruimtes waar typistes werken, maar die liggen
De zee van ruimte heeft ook te maken met de omvang van het ITW. Bij de bouw van het nieuwe onderkomen was rekening gehouden met een uitbreiding tot boven de vijftig werknemers. Nu heeft het ITW 30 arbeidsplaatsen. Er werken 40 mensen, deels parttime, bij het tekstverwerkingscentrum. Er wordt allerlei typewerk verricht voor ministeries en rijksdiensten.
NASSAUSTRAAT
Typekamer Nassaustraat hoek St. Vitusholt
Mevrouw De Heer begon haar carrière aan de Nassaustraat. Daar kwam ze op 1 juni 1975 binnen. De nieuwe rijksdienst had haar poorten in
IN MEMORIAM – HENDRIK DE HEER (1923-2006)
Een ijsje van “Pietje”
Hij heette Hendrik, maar in Winschoten kende iedereen hem als Pietje de Heer. Van IJssalon De Heer in de Blijhamsterstraat 16. De Heer is niet meer. Op 82-jarige leeftijd overleed hij vorige week.
Door Hennie Lemein op donderdag 29 juni 2006
Hendrik de Heer
Hendrik de Heer werd op 1 december 1923 geboren in het Duitse Recklinghausen, maar als jochie kwam hij naar Winschoten. Zijn tongval verraadde desondanks waar z’n wieg heeft gestaan. In Winschoten bouwde hij dankzij z’n vermaarde ijs een grote schare trouwe kanten op. Aanvankelijk aan het loket, later ook in de eigen salon. In de salon stond een fleurige jukebox die hits als Pretty woman van Roy Orbison en Do wah diddy diddy van Manfred Mann uitspuwde. IJsmaker De Heer ontpopte zich als een sociaal voelend mens. Hij of zij die zonder werk was, kon bij hem tegen een fikse korting een ijsje bestellen. Het aantal werklozen kende plots een explosieve groei en dus was De Heer genoodzaakt een stempelkaart als bewijs te eisen.
Na sluiting van de ijssalon ontpopte De Heer zich als vaste brievenschrijver. De gemeente Winschoten, maar ook de krant kon met grote regelmaat rekenen op lijvige epistels. In de brieven keerde hij zich tegen, in zijn ogen, misstanden. Aantasting van groen en dierenleed hadden vooral zijn aandacht.
Woensdag 25 februari 1987
Wethouder fel tegen verplaatsen hobbybeurs
Directeur De Klinker wil consumentenbeurs
Directeur Gerard Schenk van De Klinker wil rond de Adrillenmarkt in 1988 een grote consumentenbeurs houden. Hij denkt in de richting van een huishoudbeurs in Amsterdam of soortgelijke beurzen in de Martinihal in Groningen. Volgens wethouder Henk Stuut zijn B en W van Winschoten echter niet van plan uit de Klinker te wijken tijdens de Adrillen.
De Klinker wordt al jaren aan de gemeente Winschoten verhuurd voor de hobbybeurs. Pogingen van de directeur om de hobbybeurs te verschuiven naar de tweede maandagmarkt van Allerheiligen zijn tot nu toe mislukt. De gemeente Winschoten wil niet anders dan aan de traditie van de hobbybeurs op de eerste marktdag vasthouden.
Henk Stuut zegt er niet alleen als wethouder maar ook als voorzitter van het Klinkerbestuur fel op tegen te zijn dat de hobbybeurs voor een consumentenbeurs moet wijken:
„Wat brengt een consumentenbeurs de stad tijdens de Adrillenmarkt? De plaatselijke middenstanders hebben het veel te druk met de eigen winkels. Moeten er dan ondernemers van buiten komen om de winst hier af te romen?
DREMPEL VERLAGING
Stuut is van mening dat de hobbybeurs veel goodwill oogst en sterk drempelverlagend werkt: „Een kleine drie jaar geleden wilde Schenk ons al doorschuiven naar de tweede Adrillenmarkt. Of we zouden naar een koude beurstent moeten. Misschien is De Klinker overigens in 1988 wel van de gemeente Winschoten en hebben we niets meer met het bestuur te maken. Dat zou de zaak een stuk vergemakkelijken”.